Att kunna innan man lärt sig

Den här helgen är vi i Falun på Scandinavian outdoorgames http://outdoorgames.se/ som går av stapeln samtidigt som yngsta dottern spelar innebandycup i samma stad. Snacka om att optimera tidsanvändningen på sådant som man gillar och mår bäst av!

Jag måste verkligen rekommendera eventet, riktigt bra såväl tävlingar, utställare och prova-på/clinics. Vi har nördat loss på allt möjligt intressant, testat cyklar (hallå-jag har fel cykel hemma-måste projektera för en ny!!!) och löpskor, tittat på mer eller mindre vanliga sporter som parkour och slopestyle jam (surfa gärna in på länken ovan för att få veta vad det handlar om) och själv testat på rullskidåkning och slackline. Nästa år tar jag också med systersonen som skulle ha ÄLSKAT barnens lilla cykelvarv med gupp och velodrom eller klätterväggen! Eller faschinerats av de otroliga uppvisningar vi sett på!

 
Nu till dagens tema: Att kunna innan man lärt sig. En klok kollega sa en gång för länge sedan att jag måste tåla att vara nybörjare innan jag har lärt mig vad det nu än må vara. Jag gillar inte att vara den som kan minst, som kommer sist eller som inte avancerar lika fort som andra. Detta jobbar jag stenhårt på att hantera, för med förnuftet så fattar även jag att alla är lite osäkra i början och att det förstås är individuellt hur mycket och på vad man behöver öva.

Idag har jag tränat på det, främst under den rullskidclinic jag och äldsta dotter Carro deltog i - båda som nybörjare. En fantastiskt pedagogisk och lagom peppande proffsåkande ledare Rickard Tynell har fått mig (oss) att bli helsålda. Jag vet att rullskidorna visst skulle kunna vara något för mig och jag vet att det är en utmaning med mina fötter och dess funktion. Jag vet att det skulle vara perfekt träning att kunna få träna oftare och i mindre portioner än som den snarlika utmaningen längdskidor ger. Skidor åker man när det är snö och snö är oregelbundet förekommande på mina breddgrader.

Med lånade pjäxor i stor storlek måste jag ändå säga att jag känner mig nöjd. Jag lyssnade på mig själv, gjorde så gott jag kunde, anpassade övningarna till min egen nivå, satte rimliga förväntningar på mig och slutade i tid - med både krampande fötter och ostyrsliga ben. Jag kommer gärna att öva vidare. Vi kommer bergis att skaffa ytterligare en pryl. Mina fötter med tillhörande småmuskler fick jobba stenhårt och de gjorde ett bra jobb. Min inställning var bra, jag har inte klankat ner på mig. Heja mig!

Jag har funderat över rullskidor eller skikes. Det hade varit toppen om det funnits möjlighet att testa dem här också, men så var inte fallet. Får söka efter den möjligheten framöver. Någon som har provat och har någon erfarenhet att dela?

Gällande slackline så innebär det att balansera längs ett smalt, flexibelt band, nära marken, som ofta är förankrat mellan två träd. Återingen talar vi småmuskler och balans. Något som jag inte är någon talang på. Dock ägnar jag mycket energi på att förbättra de båda eftersom det hjälper mig att klara av att göra mer av det som jag verkligen vill. Alla har alltid nytta av att ha en bra balans - fast oftast tänker vi inte på det. Hemmavid är balanskudden som jag skrev om gällande fotträning som gäller. Slackline har jag provat några gånger, kul och svårt. Kanske har maken någon bra spännrem hemma som skulle funka...